Hörneå bys hemsida
web-redaktör:
lena.lindholm
kontakt

Gunnar Nordahl på tapeten igen!

Bolletinen - Gunnar Nordahl och Ingemar Häggström - Titelsida

<<<<>>>

DEL 1 - Fotbollsmamman från Hörnefors som blev Sveriges populäraste kvinna

DEL 2 - Hörnefors fotbollslag under 1930-talet

DEL 3 - Sveriges första ”fotbollsagent” Nikolina Nordahl

DEL 4 - Hur var fotbollssagan bröderna Nordahl möjlig?

DEL 5 - Efterspel

<<<>>>

Sportkultur i "Hörneåfors"

Hörnefors historia

Hörneås historia

<<<>>>

Startsida

Hörneå bys hemsida www.becken.se

Efterspel - DEL 5

BOLLETINEN NR 2 2024 - av Ingemar Häggström

I juni 1949 vinner Norrköping med 3–2 mot Milan på Idrottsparken. Under besöket värvar Milan Nils Liedholm, Gunnar Gren och Norrköpingstränaren Lajos Czeizler. Gunnar Nordahl spelar en viktig roll i samtalen mellan svenskarna och Milan. Säsongen 1950/51 vinner Milan sedan ligan för första gången sedan 1907.

Bertil spelar 15 landskamper och blir proffs i Atalanta i januari 1949. En skada sätter stopp för karriären och Bertil återvänder till Degerfors 1952 för tränaruppdrag.

Knut spelar 26 landskamper och blir proffs i Roma efter VM-bronset 1950. Efter två säsonger i Roma återvänder han till arbetet på Norrköpingspolisen. Knut är som hemvändande proffs avstängd från spel i Allsvenskan.

Gunnar gör 42 mål på 33 landskamper och 453 mål på 528 matcher i klubblagen: Hörnefors, Degerfors, Norrköping, Milan, Roma och Karlstad.

Gösta och Göran värvas 1950 från Hörnefors till IFK Norrköping som 22-åringar. Göran lyckas inte ta en ordinarie plats och flyttar hem efter en säsong och spelar sedan för Holmsund och Hörnefors till början av 1960-talet. Han arbetar på fabriken och är ungdomstränare i Hörnefors.

Gösta spelar en landskamp och är efter tiden i Norrköping under flera säsonger aktiv i IFK Holmsund. Han är mittfältare och lagkapten när Holmsund gör sin hittills enda säsong i Allsvenskan 1967.

Av två generationer Nordahl spelar sju i Allsvenskan, varav fem i landslaget: Bertil, Knut, Gunnar, Gösta och Thomas. Bertil, Knut och Gunnar vinner Guldbollen och är Stora grabbar i svensk fotboll. Thomas är också Stor grabb. Göran och Per-Gösta (Göstas son) spelar i Allsvenskan.

Under perioden 1946-1967 spelas åtminstone sex så kallade Nordahlsmatcher. De två första i Umeå, tre i Hörnefors och en i Holmsund. Den tredje matchen spelas sommaren 1953. Hörnefors förstärkta med Bertil, Gunnar, Gösta och Göran mot Norrlands bästa lag, Lycksele IF. Det är publikrusning till Idrottsplatsen som egentligen inte har kapacitet för de 5000 åskådarna. Gunnar är mer nervös än inför någon tidigare match när han ser alla bilar passera föräldrarnas hus.

Hörnefors inviger 1955 sin nya idrottsplats Gran (numera Nordahlsvallen) med Gunnar, Bertil, Gösta och Göran i ett förstärkt Hörnefors inför 6000 åskådare. Matchen spelas mot en kombination av de två gamla konkurrenterna från Kempeserien – Alfredshem och Domsjö. Cirkeln är därmed sluten.

Gunnar Nordahl

Bild 7. Gunnar Nordahl som staty utanför det gamla kommunkontoret i Hörnefors. Detta är inte den bild som författaren Ingemar Häggström publicerat i Bolletinen utan en bild som Gunnar Engström vid Becken-Webbens Redaktion är skyldig till. På den bild som är publicerad i Bolletinen har fåglar dassat i Nordahls ansikte, vilket är mycket oförskämt av dem!

Den 25 juli 1967 spelar elva Nordahlare mot TV-laget i Hörnefors inför 3100 åskådare. Bertil, Knut, Gösta, Göran och Thomas är med i laget. Pappa Emil och Putte Kock är lagledare för de två lagen och en tioårig artikelförfattare finns i publiken. Det innebär att Bertil och Knut ställs mot sin lagledare från OS-48. Bertil fyller 50 år i samband med matchen. Nikolina finns inte längre i livet, men hennes önskan uppfylls om att överskottet skall gå till ett nytt församlingshem och till ungdomsverksamheten.

Besök gärna den välbevarade sågverksön Norrbyskär, Gunnar Nordahl-utställningen på Västerbottens museum i Umeå och Nordahlmuseet i Hörnefors. Utanför muséet står Gunnar Nordahlstatyn och ett stenkast därifrån spelar idag det röda lejonlaget sina hemmamatcher i division 6 på Nordahlsvallen. Gunnar utsågs 1991 till hedersmedborgare i Umeå Kommun.

Lennart Hylands intervju med Gunnar dagen efter det han har skrivit på för Milan är intressant. Hyland ställer ledande frågor för att höra om Gunnar har ångrat sitt beslut och vill be om ursäkt för ”sveket mot svensk fotboll”. En indignerad Gunnar svarar att han snarare har blivit mer övertygad om att han har fattat rätt beslut. Gunnar förklarar att han i första hand måste ta hänsyn till familjen eftersom han inte har så många år kvar av fotbollskarriären.

Gunnar hamnar därmed på rätt sida av historien. De svenska fotbollspampar som förbjöd proffs i landslaget ända till 1958 hamnar däremot på fel sida av historien. Framför allt Nils Liedholm och Gunnar var mycket besvikna på, och kritiska mot, de förbundspampar och journalister som först anklagade dem för att vara svikare och sedan vägrade att ta med proffs i landslaget.

Gunnar Nordahls kanske viktigaste insats var att genom sina framgångar stärka den svenska självbilden. Rollen som ledstjärna skall inte underskattas, vilket Stenmark och Borg senare visade. För att citera författaren och västerbottningen P O Enquist: ”För pojkarna och flickorna från den svenska byn var fantamig allting möjligt, och de där ute i de främmande byarna kan ta sig i häcken.”

Man kan anta att Sveriges populäraste kvinna hade en viss betydelse för pojkarna Nordahls framgångar i de främmande byarna.

Not: Författaren Ingemar Häggström från Täby är medlem i SFS och har spelat i Hörnefors juniorlag.

Ingemar Häggström
Bolletinen nr2 2024

Med denna DEL-5 avslutas Ingemar Häggströms artikel i Bolletinen Nr2 2024. Vi tackar Ingemar och ansvarig utgivare av Bolletinen, den senare som givit tillstånd till publicering på Becken-Webben.

 

Gunnar Engström, 2024-12-20

Har Du något att berätta? Maila Din berättelse eller artikel till redaktionen.

Besökare

Hörneå bys hemsida www.becken.se